| |
سطح زیر کشت محصولات تراریخته در سال 2017 به 189 میلیون هکتار رسید و این محصولات در 24 کشور جهان کشت می شوند. این سطح نسبت به سال قبل 3 درصد افزایش نشان می دهد در حالی که سطح زیر کشت محصولات تراریخته از سال 1996 که اولین محصول تراریخته تجاری سازی شد، بیش از 111 برابر شده و از 1.7 میلیون هکتار به حدود 190 میلیون هکتار رسیده است. در طول این 22 سال، جمعاً 2 میلیارد و سیصد میلیون هکتار زیر کشت محصولات تراریخته رفته است.
67 کشور خارجی محصولات کشاورزی حاصل از بیوتکنولوژی را پذیرفته اند که از بین آنها 24 کشور شامل 19 کشور در حال توسعه و 5 کشور توسعه یافته این گیاهان را کشت می کنند و 43 کشور صرفاً وارد کننده این محصولات هستند.
محصولات کشاورزی حاصل از بیوتکنولوژی فراتر از 4 گیاه تراریخته اصلی (سویا، ذرت، پنبه و کلزا) رفته اند و اکنون شامل موارد گوناگونی هم برای تغذیه انسان و هم خوراک حیوانات می شوند. بیش از 500 واریته تراریخته از 30 گونه زراعی، صنعتی و زینتی شامل یونجه، سیب، کلزا، لوبیا، میخک، بادمجان، اکالیپتوس، کتان، خربزه، پاپایا، پتونیا، صنوبر، سیب زمینی، برنج، گل رز، گلرنگ، چغندر، نیشکر، فلفل، توتون، گوجه فرنگی و گندم تا کنون معرفی شده اند. همان طور که مشخص است، محصولات دست ورزی شده ژنتیکی دیگر محدود به چند گیاه زراعی معدود نبوده و درختان و گیاهان زینتی و صنعتی را نیز شامل می شوند. گرچه برخی از ارقام معرفی شده، تجاری نشده یا تولید آنها متوقف شده است ولی بسیاری از این محصولات وارد بازار شده اند. به طور مثال، سیب زمینی Innate که دارای چند صفت مثبت مثل کاهش مقدار ترکیب سمی آکریل آمید، مقاومت به بادزدگی و مقاومت به لک و سیاه شدگی در آمریکا و کانادا کشت می شود. 3 رقم سیب مهندسی شده Arctic که بر اثر آسیب ها های مکانیکی قهوه ای نمی شود، مجوز گرفته اند که حداقل دو واریته آن در آمریکا و کانادا کشت می شود. کشت 2400 هکتار بادمجان ترایخته مقاوم به حشرات در بنگلادش، 25 هکتار آناناس صورتی در کاستاریکا، کشت انواع ارقام مهندسی شده ذرت با مقدار آمیلوز بالاتر و عملکرد سنبله بیشتر و سویا با محتوای روغن تغییر یافته از مثال های دیگر ورود محصولات تغییریافته ژنتیک به بازار هستند. محصولات فراوانی نیز در نوبت کشب مجوز هستند و به طور مثال نیشکر مقاوم به حشرات بزودی در برزیل وارد بازار می شود.
گردآوری: کسری اصفهانی
|
|