فارسی   |   English
  منوی اصلی  
· خانه
· صفحه شخصی کاربر
· جستجو
· سوالات پرسیده شده
· لیست کاربران
· انتقادات و پیشنهادات
· مقالات
· ارسال خبر
· پیوندها
· دانلودها
· خروج
  کنگره ژنتیک  
پنجمین کنگره بین المللی و هفدهمین گنگره ملی ژنتیک ایران

15 تا 17 اسفند 1401

سالن همایش های بین المللی دانشگاه شهید بهشتی

پوستر کنگره

  سرویس خبری  
· درگذشت محقق نیکوکار، خانم دکتر کبیر سلمانی (سه شنبه، ۱۵ تیر ۱۴۰۰)
· درگذشت پدر مهندسی ژنتیک کشاورزی ایران (یكشنبه، ۱۶ خرداد ۱۴۰۰)
· تغییر ناگهانی یکی از مدیران ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی (شنبه، ۲۳ اسفند ۱۳۹۹)
  اخبار مهم  
· معرفی «چهره‌ تاثیرگذار بر توسعه بیوتکنولوژی کشور» و «دانشور برتر جوان» (یكشنبه، ۳۱ مرداد ۱۴۰۰)
· وضعیت جهانی تولید و تجاری سازی گیاهان تراریخت در سال 2017 (سه شنبه، ۰۳ مهر ۱۳۹۷)
· آنزیم تجزیه کننده پلاستیک (پنجشنبه، ۳۰ فروردین ۱۳۹۷)
  مقالات آموزشی  
· ویروس کرونا چه مدت بر روی سطوح فعال می ماند (پنجشنبه، ۳۰ بهمن ۱۳۹۹)
· کریسپر به عنوان یک سیستم ایمنی در باکتری ها مقابل ویروس ها (یكشنبه، ۲۵ اسفند ۱۳۹۸)
· کریسپر چیست و چه کاربردهایی دارد؟ (چهارشنبه، ۰۲ مرداد ۱۳۹۸)
  فرصت های علمی  
· بیست و هشتمین دوره آموزشی تکنیک های آزمایشگاه ژنتیک مولکولی (چهارشنبه، ۲۳ بهمن ۱۳۹۸)
· دعوت به همکاری (سه شنبه، ۰۳ مهر ۱۳۹۷)
· اولین دوره عملی تکنیک‌های ویرایش ژنومی (کریسپر) (دوشنبه، ۲۳ بهمن ۱۳۹۶)
  پیوندها  
· مرکز علمی بیوتکنولوژی و ژنتیک ایران (irbiogene)
· انجمن ژنتیک ایران
· انجمن بیوتکنولوژی جمهوری اسلامی ایران
· حمایت از کودکان نیازمند
· موسسه حمایت از کودکان مبتلا به سرطان (محک)
· مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی
· شبکه پزشکی مولکولی ایران
· وبلاگ بیوتکنولوژی
· سرویس خبری ژنتیک و بیوتکنولوژی ایران
  آمار  
· آمار مشاهدات
· فعال ترین صفحات و کاربران


سلول های میکروبی درون بدن ما بیشتر از سلول های انسانی است
در تاریخ پنجشنبه، ۱۶ فروردین ۱۳۹۷ توسط kasra

اخبار علمی
دانشمندان می‌گویند بیشتر بدن ما را موجودات میکروسکوپی تشکیل می‌دهند و فقط ۴۳ درصد بدن انسان از سلول‌های انسانی تشکیل شده است. بینابراین دید ما به یک انسان فراتر از مجموعه ای از سلول های انسانی باید باشد
شناخت هر چه بیشتر این مجموعه موجودات میکروسکوپی (ویروس، میکروب، قارچ و آرکیا) که در کل "میکروبیوم" یا یا "ریزاندامگان همزیست" نامیده می‌شود، به درک بهتر ما از بیماری‌های مختلف از انواع آلرژی گرفته تا پارکینسون کمک می‌کند.

دانشمندانی که در این حوزه کار می‌کنند هم این پرسش را مطرح می‌کنند که انسان بودن به چه معناست و هم روی روش‌های درمانی نوآورانه کار می‌کنند.

پروفسور روت لی مدیر بخش علوم میکروبیوم موسسه ماکس پلانک می‌گوید: میکروبیوم برای سلامت انسان ضروری است. بدن انسان فقط از سلول‌های انسان تشکیل نشده است. جای جای بدن انسان پوشیده از موجودات میکروسکوپی است، هر چه خود را بشویید و ضدعفونی کنید هم میکروب‌ها باقی خواهند ماند. این موجودات میکروسکوپی بیشتر از هر جای دیگر در اعماق تاریک و پیچ در پیچ و کم اکسیژن روده‌های ما زندگی می کنند.

اما به جز تعداد سلول، ما از نظر ژنتیکی هم در بدن خود در اقلیت هستیم. سارکیس مازمانیان، میکروب‌شناس "مؤسسه فناوری کالیفرنیا" می‌گوید: "ما فقط یک نقشه ژنتیکی نداریم بلکه یک نقشه ژنتیکی دوم هم داریم که ژنوم میکروبیوم‌هاست و فعالیت بدن ‌ما را بهتر می‌کند. به نظر من آنچه ما انسان‌ها را تشکیل می‌دهد، ترکیبی است از دی‌ان‌ای ما و دی‌ان‌ای میکروب‌های بی‌ضرری که در بدن ماست."

ساده انگاری است اگر فکر کنیم که این همه موجودات میکروسکوپی بدون وظیفه و فایده خاصی در بدن ما وجود دارند. علم دائم در حال کشف نقش میکروبیوم‌ها در کار دستگاه گوارش، تنظیم سیستم ایمنی و مبارزه با بیماری‌ها و نقش آنها در تولید ویتامین‌های لازم است.

پروفسور نایت می‌گوید: ما اخیرا دریافته‌ایم که چگونه این موجودات میکروسکوپی به شکلی باورنکردنی به سلامت ما ارتباط دارند. به این ترتیب ما باید درباره دنیای میکروب‌ها جور دیگری فکر کنیم. تا امروز رابطه ما با میکروب‌ها بیشتر رابطه‌ای خصمانه بوده است.

آنتی‌بیوتیک‌ و واکسن‌، سلاح‌های ما برای مبارزه با آبله، سل و استافیلوکوک طلایی مقاوم به متی سیلین به شمار می‌روند.این مبارزه نتیجه خوبی داشته و زندگی بسیاری را نجات داده است اما برخی از محققان نگرانند که در این مبارزه با باکتری‌های شرور، "باکتری‌های خوب" هم ناخواسته صدمه دیده‌اند.

پروفسور لی می‌گوید: "در پنجاه سال گذشته کار فوق العاده‌ای در نابودی بیماری‌های واگیر انجام داده‌ایم. اما در مقابل به طور گسترده و وحشتناکی با افزایش انواع بیماری‌های سیستم ایمنی و آلرژی رو به رو شده‌ایم."

تحقیق درباره میکروبیوم‌ها باعث می‌شود بفهمیم که چه تغییراتی در آنها ایجاد می‌شود و این می‌تواند موفقیت ما را در جنگ با عوامل بیماری‌زا بیشتر کند بخصوص اکنون که با یک بیماری تازه مواجه هستیم که باید راه درمان آنها را بیابیم."

میکروبیوم‌ها با بیماری‌های التهابی روده و پارکینسون و تاثیر داروهای ضد سرطان، شیمی درمانی و حتی افسردگی و اوتیسم هم مرتبط دانسته می‌شوند.

چاقی یک مثال دیگر است. مشخص شده که سابقه خانوادگی و سبک زندگی نقش مهمی در چاقی دارد اما میکروب‌های مفید چی؟ خوردن انواع همبرگر و شکلات هم باعث چاقی می‌شود هم بر نوع میکروب‌هایی که در دستگاه گوارش تولید و تکثیر می‌شوند تاثیر می‌گذارد. از کجا معلوم که ترکیب نامناسب میکروب‌هایی که متابولیسم غذا را در بدن انجام می‌دهند باعث چاقی نمی‌شود؟

پروفسور نایت موش‌هایی را در آزمایشگاه مطالعه کرد که در استریل‌ترین محیطی که در دنیا وجود دارد به دنیا آمده‌اند. این موش‌ها در تمام مراحل زندگی‌شان کاملا به دور از هر گونه میکروب بوده‌اند.

پروفسور نایت می‌گوید: "ما توانستیم نشان دهیم که اگر از نمونه مدفوع افراد چاق یا لاغر، باکتری‌ها را جدا کنیم و این باکتری‌ها را به بدن موش‌ها منتقل کنیم، موش‌ها بر اساس اینکه باکتری را از کدام یک از انسان‌ها گرفته‌اند چاق یا لاغر می‌شوند." تزریق باکتری افراد لاغر به موش‌های چاق حتی باعث کم شدن وزن آنها می‌شود.

پروفسور نایت می‌گوید: "نتیجه خیلی جالبی است اما اکنون سوال این است که آیا این آزمایش در انسان هم قابل اجرا است یا نه."

جامعه پزشکی بسیار امیدوار است که بتواند از میکروب‌ها به عنوان داروهای تازه استفاده کند: "میکروب به مثابه دارو."

با دکتر ترفر لالی، در موسسه "ولکام تراست سانگر" که یک موسسه تحقیقات ژنتیکی در بریتانیا است، دیدار کردم. او در این موسسه تلاش می‌کند که میکروبیوم کامل افراد سالم و افراد بیمار را کشت دهد. او می‌گوید بیماری ممکن است باعث حذف برخی موجودات میکروسکوپی شود و هدف این است که دوباره آنها را وارد بدن کنیم. هر روز شواهد بیشتری نشان می‌دهند که ترمیم میکروبیوم یک فرد می‌تواند به مداوای بیماری‌هایی مانند کولیت اولسراتیو، نوعی بیماری التهابی روده منجر شود. فکر کنم برای بیشتر بیماری‌هایی که ما درباره‌شان تحقیق می‌کنیم به ترکیب شاید ده یا ۱۵ نوع میکروب مختلف نیاز باشد.

علم داروهای میکروبی، در مراحل اولیه خود است اما بسیاری از محققان معتقدند که بررسی و نظارت بر میکروبیوم بدن خیلی زود به کاری رایج تبدیل می‌شود چون مانند گنجینه‌ای طلایی -البته به رنگ قهوه‌ای- از اطلاعات مربوط به سلامتی است. پروفسور نایت می‌گوید: "خیلی دشوار است که فکر کنیم که هر قاشق کوچک از مدفوع انسان،آنقدر حاوی اطلاعات مربوط به دی‌ان‌ای میکروب‌های بدن است که برای ذخیره کردن آن به چند تن دی وی دی لازم است و این اطلاعات هر بار با کشیدن سیفون نابود می شود!


Copyright© 2005-2022, biotechnews.ir, All Rights Reserved. , Kasra Esfahani, PhD