| |
نتایج حاصل از تحقیق پژوهشگران گروه فیزیولوژی دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تربیت مدرس نشان میدهد که سلولهای بنیادی جنینی، دارای ویژگیهای الکتروفیزیولوژیک منحصر به فردی هستند که طی روند تمایز به عصب تغییر میکند.
سلولهای بنیادی جنینی انسان سلولهای پرتوانی هستند که توان تکثیر و تمایز به سایر ردههای سلولی را دارا هستند. فاکتورهای رشد، نقش مهمی در فرآیند تمایز این سلولها ایفا میکنند. سلولهای عصبی حاصل از سلولهای بنیادی جنینی انسان، مارکرهای ویژه عصبی را بیان میکنند که شاخصهای سلولهای عصبی بالغ هستند، اما خصوصیت مهم سلول عصبی بالغ، توانایی شلیک پتانسیل عمل است و کانالهای یونی وابسته به ولتاژ، نقش مهمی در تحریکپذیری این سلولها دارند.
دکتر سحر کیانی که این پژوهش در قالب رساله دکترای تخصصی وی انجام و ارائه شده است، ضمن بیان این مطلب افزود: خصوصیات الکتروفیزیولوژیک سلولهای بنیادی جنینی انسان، طی روند تمایز به سلولهای عصبی هنوز به خوبی شناخته نشده است. در این پژوهش ویژگیهای غیر فعال غشای سلولها و میزان بیان کانالهای یونی وابسته به ولتاژ و جریانهای یونی آنها را مورد بررسی قرار دادیم.
وی در خصوص یافتههای این پژوهش گفت: بیان نسبی زیر واحد القای اغلب کانالهای یونی مورد مطالعه طی روند تمایز به سلولهای عصبی افزایش یافت. پتانسیل استراحت غشا در روند تمایز منفیتر شده و مقاومت درونی و نیز ظرفیت خازنی غشای سلولهای بنیادی جنینی بیشتر است. ثابت زمانی نیز طی روند تمایز افزایش مییابد. با استفاده از روش کلمپ ولتاژی، جریانهای یونی رو به خارجی ثبت شدند که با مثبتتر شدن ولتاژ، اندازه آنها افزایش یافت.
دکتر کیانی در پایان تاکید کرد: نتایج حاصل از این تحقیق نشان میدهد که سلولهای بنیادی جنینی دارای ویژگیهای الکتروفیزیولوژیک منحصر به فردی هستند که طی روند تمایز به عصب تغییر میکند، در سلولهای بنیادی جنینی جریانهای پتاسیمی یک سوکننده تاخیری حساس به تترااتیل آمونیوم وجود دارد که به 4-AP حساس نیست. در ساختارهای روزت، این جریانهای پتاسیمی حساسیت بیشتری به 4-AP دارند. جریانهای رو به داخل سدیمی و کلسیمی فقط در سلولهای عصبی حاصل از سلولهای بنیادی جنینی ثبت شد که به مهارکنندههای کانالهای سدیمی و کلسیمی حساس بودند.
گفتنی است این پژوهش با راهنمایی دکتر «سیدجواد میرنجفیزاده» و دکتر«یعقوب فتحاللهی» از اعضای هیات علمی دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تربیت مدرس انجام شد.
|
|