با تایید سازمان جهانی پروتئومیکس انسانی، در پروژه جدید پروتئومیکس، مسئولیت بررسی پروتئینهایی که توسط کروموزوم Y تولید می شود به محققان ایرانی واگذار شده است. <در این خبر اطلاعات مختصری درباره علم پروتئومیکس نیز ارائه شده است>
در پروژه ژنومیکس که تقریبا 11 سال در سطح دنیا طول کشید و طی اجرای آن، تمام ژن های انسان شناسایی شدند. اکثر این ژن ها منجر به تولید پروتئین می شوند و هم اکنون پروژه دیگری تحت عنوان پروتومیکس را راه اندازی کردهاند و قرار است که تمام پروتئین هایی که در بدن تولید می شوند، شناسایی شده و در پایگاه های اطلاعاتی قرار گیرند.
پروتئومیکس علم مطالعه گسترده پروتئوم شامل مطالعه بیان، تغییرات پس از ترجمه و مطالعه برهمکنش پروتئینها با سایر ملکولها است.
آنالیز جامع پروتئینها با هدف بررسی تنوع ژنتیکی، مطالعه تفاوتها و مطالعه پاسخ به تنشها موضوع اصلی علم بین رشتهای پروتئومیکس است. پروتئومیکس با بهره گیری از علوم شیمی پروتئینها، بیوانفورماتیک و زیستشناسی به شناسایی، کمیت سنجی، مطالعه تغییرات پس از ترجمه و برهمکنشهای پروتئینها میپردازد.
هدف پروتئومیکس، شناسایی پروتئینهای جدید بر اساس نقش، وظیفه و مطالعه نحوه بیان آنها در سیستمهای تنظیمی است.
در بدن انسان 46 کروموزوم وجود دارد که یکی از این کروموزوم ها، کروموزوم Y بوده که مسئولیت بررسی پروتئین هایی که توسط این کروموزوم تولید می شود در پروژه سازمان جهانی پروتئومیکس انسانی، به کشور ایران واگذار شده است.
از آنجا که بسیاری خصوصیات فیزیولوژی موجودات زنده به پروتئینها بستگی دارد، بنابراین مطالعه و شناخت پروتئینها میتوانند تاثیری بسیاری در تشخیص و درمان بیماریهای گوناگون مانند سرطان داشته باشد.