فارسی   |   English
  منوی اصلی  
· خانه
· صفحه شخصی کاربر
· جستجو
· سوالات پرسیده شده
· لیست کاربران
· انتقادات و پیشنهادات
· مقالات
· ارسال خبر
· پیوندها
· دانلودها
· خروج
  کنگره ژنتیک  
پنجمین کنگره بین المللی و هفدهمین گنگره ملی ژنتیک ایران

15 تا 17 اسفند 1401

سالن همایش های بین المللی دانشگاه شهید بهشتی

پوستر کنگره

  سرویس خبری  
· درگذشت محقق نیکوکار، خانم دکتر کبیر سلمانی (سه شنبه، ۱۵ تیر ۱۴۰۰)
· درگذشت پدر مهندسی ژنتیک کشاورزی ایران (یكشنبه، ۱۶ خرداد ۱۴۰۰)
· تغییر ناگهانی یکی از مدیران ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی (شنبه، ۲۳ اسفند ۱۳۹۹)
  اخبار مهم  
· معرفی «چهره‌ تاثیرگذار بر توسعه بیوتکنولوژی کشور» و «دانشور برتر جوان» (یكشنبه، ۳۱ مرداد ۱۴۰۰)
· وضعیت جهانی تولید و تجاری سازی گیاهان تراریخت در سال 2017 (سه شنبه، ۰۳ مهر ۱۳۹۷)
· آنزیم تجزیه کننده پلاستیک (پنجشنبه، ۳۰ فروردین ۱۳۹۷)
  مقالات آموزشی  
· ویروس کرونا چه مدت بر روی سطوح فعال می ماند (پنجشنبه، ۳۰ بهمن ۱۳۹۹)
· کریسپر به عنوان یک سیستم ایمنی در باکتری ها مقابل ویروس ها (یكشنبه، ۲۵ اسفند ۱۳۹۸)
· کریسپر چیست و چه کاربردهایی دارد؟ (چهارشنبه، ۰۲ مرداد ۱۳۹۸)
  فرصت های علمی  
· بیست و هشتمین دوره آموزشی تکنیک های آزمایشگاه ژنتیک مولکولی (چهارشنبه، ۲۳ بهمن ۱۳۹۸)
· دعوت به همکاری (سه شنبه، ۰۳ مهر ۱۳۹۷)
· اولین دوره عملی تکنیک‌های ویرایش ژنومی (کریسپر) (دوشنبه، ۲۳ بهمن ۱۳۹۶)
  پیوندها  
· مرکز علمی بیوتکنولوژی و ژنتیک ایران (irbiogene)
· انجمن ژنتیک ایران
· انجمن بیوتکنولوژی جمهوری اسلامی ایران
· حمایت از کودکان نیازمند
· موسسه حمایت از کودکان مبتلا به سرطان (محک)
· مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی
· شبکه پزشکی مولکولی ایران
· وبلاگ بیوتکنولوژی
· سرویس خبری ژنتیک و بیوتکنولوژی ایران
  آمار  
· آمار مشاهدات
· فعال ترین صفحات و کاربران


Taste Gene May Play Role in Smoking
در تاریخ شنبه، ۰۶ اسفند ۱۳۸۴ توسط kasra

تازه های بیوتکنولوژی According to a genetic study just published in "Nicotine and Tobacco Research," genes responsible for taste also may yield important information about who smokes and why they smoke.
Researchers from the University of Wisconsin-Madison and University of Utah wanted to determine if a "bitterness" gene-phenylthiocarbamide (PTC)-was related to smoking status and how important the taste of cigarettes is to a smoker. As predicted, those smokers who possessed less sensitivity to bitter taste were more likely to rate taste as a strong reason for smoking, and those who were sensitive to bitter taste were less likely to smoke for taste.

A surprising result, which must be replicated for scientific accuracy, was the discovery that smokers with a different, less common genetic variant for taste were the least likely to smoke.

"Nicotine dependence is likely to be the result of many genes and complex environmental effects," said Dale Cannon with the University of Utah, lead author of the study. "What this study tells us is that genetic factors involving the taste of cigarettes should be examined as part of the analysis of nicotine dependence."

Included in the study, conducted in Milwaukee by the University of Wisconsin, were 384 smokers enrolled in a smoking cessation study and 183 controls recruited to donate blood samples. Researchers from Utah examined the blood samples collected from these participants for the PTC gene's two most common sets of alleles-PAV and AVI, named for the amino acids at their three genetic-pair locations.

People with only PAV are most sensitive to bitter taste, while those with only AVI are less sensitive. AVI "non-tasters" were more likely than the PAV "tasters" to smoke for the taste of cigarettes. A third group, people with the less common "intermediate taster" type (AAV), were the least likely to smoke-20 percent less likely.

Researchers used the WISDM-68 (the Wisconsin Index of Smoking Dependence Motives), to compare taste ratings with genetic analyses. "We found a significant difference in the motivation to smoke for the taste of cigarettes between those who perceived bitter taste and those who didn't," said Timothy Baker, a UW-Madison psychologist and one of the study's authors. "We also found the ratings of 'cues' (sights and smells that trigger urges to smoke) higher among those who were not bitter-tasters."

What researchers did not find is any gender differences in tasting bitterness and smoking. Further research is planned into genetic influences on smoking.


Copyright© 2005-2022, biotechnews.ir, All Rights Reserved. , Kasra Esfahani, PhD