| |
هم اندیشی یک هزار دانشمند و فناور دانشگاه ها، مراکز تحقیقاتی و شرکت های دانش بنیان جهت بررسی اسناد ملی توسعه فناوری، روز 5 آذر 1388 در محل اجلاس سران کشورهای اسلامی، شهر تهران برگزار شد.
پس از برگزاری جلسه عمومی، جلسه تخصصی بررسی سند ملی زیست فناوری با حضور بیش از 50 نفر از صاحبنظران این بخش تشکیل شد. در ابتدای این جلسه، آقای دکتر لطفی، دبیر ستاد توسعه زیست فناوری با ذکر این نکته که دستاوردهای حاصله رضایت بخش نیست، اظهار داشت: در اوایل سال 1384 پس از مباحثات فراوان، نهایتاً سند ملی زیست فناوری در هیات دولت تصویب شد. در این سند برای تشکیل شورای عالی بودجه ای در نظر گرفته شده بود ولی علی رغم تاسیس شورای عالی زیست فناوری، بودجه مورد نظر برای آن تخصیص داده نشد. در اواخر سال 1387 نیز ستاد توسعه زیست فناوری جایگزین شورای عالی شد.
وی سپس به آمارهای موجود در این بخش اشاره کرد و افزود: هم اکنون 20 نفر اعضای ستاد توسعه زیست فناوری را تشکیل می دهند. در کشور حدود 1630 نفر بیوتکنولوژیست وجود دارند و 3488 دانشجوی کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی نیز در این زمینه تحصیل می کنند. همچنین 128 شرکت خصوصی نیز در این بخش حضور دارند.
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری در ادامه تصریح کرد: در سال 1386 شش میلیارد تومان و در سال 1387 نه میلیارد و چهار صد میلیون تومان صرف توسعه بیوتکنولوژی در بخش دولتی شده است. از نظر تعداد اسناد علمی پس از ترکیه و فلسطین اشغالی در منطقه سوم هستیم و در جهان نیز رتبه 27 را دارا هستیم.
وی در ارتباط با نحوه توزیع بودجه اظهار داشت: قرار است بودجه ها از طریق دستگاه ها و دانشگاه ها توزیع شود ولی در سایت ستاد توسعه زیست فناوری بودجه های تخصیص یافته و اولویت ها اعلام عمومی شود.
در ادامه جلسه دکتر حاج حسینی مؤلفه های مهم در تدوین سندهای ملی را این گونه بر شمردند: مدیریت انسانی و سامان دهی فعالیت ها، نیروی انسانی و امکان پذیری فعالیت ها، چارچوب های قانونی و نهایتاً توزیع فعالیت ها و هماهنگی بین دستگاه ها.
آقای دکتر ثقفی نیا نیز به تغییرات سند اشاره کرده و تصریح کردند: بازنگری سند فقط در زمان بندی آن است و هیچ گونه تغییر ماهوی انجام نشده است.
آقای دکتر رسایی نیز با تایید سخنان دکتر ثقفی نیا افزودند: سند ملی انسجام خوبی داشت ولی در اجرای آن موفق نبودیم. مثلاً ما فقط دانشجو تربیت کرده ایم ولی 80 درصد آنها به خارج کشور مهاجرت کرده و خدمات خود را در کشور دیگری انجام می دهند. باید نقد شود که چرا بندهای مختلف سند اجرا نشده است.
در ادامه جلسه حاضرین نظرات خود را اعلام کردند که به طور خلاصه برخی از نظرات در زیر می آید:
• متدولوژی تدوین سند معلوم نیست.
• 186 میلیارد تومان تولیدات بیوتکنولوژی در برابر حدود 800 میلیارد تومان واردات دارو و ... مقدار قابل توجهی نیست.
• اراده اجرای سند بازنگری شده باید وجود داشته باشد. اگر مانند سند قبلی رها شود، سودی عاید کشور نمی شود.
• ستاد و شورای عالی سابق در برابر مشکلات پیش آمده سکوت کرده و واکنشی نشان نداده اند؛ مثلاً در جریان مصوبه دولت در ممنوعیت تولید و رهاسازی گیاهان تراریخته تا تصویب قانون ایمنی زیستی، تغییر قانون ثبت اختراعات، انحلال شورای عالی زیست فناوری.
• عدم تلاش در ایجاد ساختارهایی مانند صندوق سرمایه گذاری مخاطره پذیر
• عدم تحقق اهداف کوتاه مدت (تا سال 1388) نشان می دهد که اراده اجرای سند وجود ندارد.
• لزوم پرهیز از تنگ نظری و حذف افراد نخبه.
• یکی از دلایل عدم اجرای سند قبلی عدم ثبات مدیریت بوده است.
• به دلیل عدم اجرای سند فعلی و نیاز به مصوبه جدید هیات دولت، بهتر است همین سند باقی بماند و به جای تغییر، دلایل عدم اجرای آن بررسی شود.
در نهایت جمع بندی این دوجلسه آن بود که چون نیاز به بازنگری بیشتری در سند وجود دارد و نظرات غیر قابل چشم پوشی بیوتکنولوژیت های کشور هنوز به طور کامل عنوان و لحاظ نشده است، بهتر است سند تغییر نکند تا به سوالات موجود پاسخ داده شده و دلایل عدم اجرا، حذف و اضافه کردن بندها طی یک ماه بررسی شود.
|
|