| |
وجود ۱۳هزار نوع بیماری ژنتیکی، انجام مشاورههای پزشکی قبل از ازدواجها را ضروری کرده است.
دکتر مجتبی محدث اردبیلی، استاد ژنتیک دانشگاه علوم پزشکی تبریز میگوید:
در حالی که بسیاری از معلولیتهای گریبانگیر افراد علل ژنتیکی و قابل پیشگیری دارند،متاسفانه به علت بیاطلاعی و کم اطلاعی خانوادهها ، نبود سامانه اطلاع رسانی در جامعه و بیتوجهی مسوولان نسبت به اجرای برنامههای پیشگیرانه سالانه صدها هزار کودک مبتلا به بیماریهای ژنتیکی در کشور متولد میشوند.
وی گفت: دربسیاری از کشورهای اروپایی با انجام غربالگریهای حین بارداری از تولد کودکان مبتلا به بیماریهای ژنتیکی جلوگیری میشود، ولی در کشور ما که فراوانی اختلالات ژنتیکی در آن خیلی زیاد است، به مساله غربالگری چندان اهمیتی داده نمیشود.
وی افزود: مسوولان تصمیمگیر در وزارت درمان ، بهداشت و آموزش پزشکی باید با عزم ملی ضمن توجیه ضررهای اقتصادی و روحی و روانی این بیماریها، الگوی مشخصی برای اجرای طرح غربالگری در دوران بارداری زنان در معرض خطر و طرح سسیتم ارایه خدمات و ارجاع مشاوره ژنتیک در استانها ارایه دهند.
دکتر محدثاردبیلی، زوجین دارای نسبت فامیلی باهم، وجود بیماری ژنتیک در خانواده زوجین، سابقه نازایی، سقط و مرده زایی را از نشانههای خانوادههای در معرض خطر تولد کودکان بیمار ذکر کرد و گفت: قبل از ازدواج یا تصمیم به بارداری با هدایت مراکزی از جمله بهزیستی، دفترخانههای ثبت ازدواج ، مطب ها و مراکز بهداشتی و درمانی میتوان از شیوع بیماریهای ژنتیکی و انواع معلولیتها پیشگیری کرد.
وی درصد شیوع بیماری سندرم دان درکشور ناشی از ازدواجهای فامیلی را بالا دانست و اظهارداشت: بسیاری از کودکان مبتلا به این بیماری بهرغم صرف هزینه های میلیونی در دهه دوم زندگی فوت میکنند. دکتر محدث اردبیلی گفت: امیدواریم با انسجام نیروهای متخصص کشور و جهت دهی فعالیتهای تخصصی آنها سیستم تحقیقاتی کشور درزمینه بیماریهای ژنتیکی هدفمند شده و با تنگاتنگ کردن ارتباطات بین پزشکان عمومی و پزشکان متخصص در رشته ژنتیک پیشگیری از تولد کودکان مبتلا به بیماریهای ژنتیکی و تشخیص و درمان آنها موثر واقع شود.
وی همچنین به خانوادهها توصیه کرد از تشویق جوانان به ازدواجهای فامیلی پرهیز کرده و در صورت اصرار و اجبار این ازدواجها باید کنترل شده و پس از طی مراحل آزمایش و مشاورههای ژنتیکی باشد.
|
|