| |
مدیر سرویس خبری بیوتکنولوژی ایران، دکتر کسری اصفهانی در برنامه گفتگوی علمی رادیو گفتگو که با حضور دکتر جهانفر دانشیان دبیر کارگروه ایمنی زیستی وزارت جهاد کشاورزی، دکتر اصغر مبارکی دبیر کارگروه ایمنی زیستی سازمان حفاظت محیط زیست ایران، دکتر آزاد عمرانی عضو هیئت رئیسه انجمن ارگانیک ایران، دکتر حسین رستگار مدیر کل آزمایشگاه های مرجع سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت و دکتر کرمی متخصص حوزه بیوتکنولوژی پزشکی به روی آنتن رفت، شرکت کرد. دکتر کسری اصفهانی در این میزگرد چالشی در خصوص محصولات تراریخته توضیحاتی داد و گفت: بشر همواره از موجودات زنده برای رفع مشکلات و نیازش استفاده کرده است. به هر حال ابزار جدیدی را به دست آورده ایم و می خواهیم از آنها به نحوی برای نیازهای قبلی و بعضی از نیازهای جدید استفاده کنیم. اولین مسئله این است که نیاز را یا خودمان تشخیص می دهیم یا از طرف دستگاه های اجرایی به ما محول می شود.
وی در ادامه در خصوص روند تغییرات ژنتیکی بر روی محصولات تراریخته گفت: در موجودات زنده معمولا پروتئین ها هستند که نقش موثری را دارند و یا خودشان به طور مستقیم درگیر هستند مثل پروتئین ساختاری و یا اینکه به واسطه فعالیت آنزیمی که دارند تغییر و تبدیل مواد را در سلول ها بر عهده دارند. ما به گیاهان یا موجودات تراریخته با انتقال ژن های تولید کننده این پروتئین ها این توانایی را می دهیم تا بتوانند محصول جدیدی را تولید کنند و یا صفت جدیدی را به دست بیاورند. این کار قبلا با ابزارهای سنتی انجام می شده ولی در مهندس ژنتیک دست محققان برای انتقال صفات باز شده است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری ایران به موضوع ایمنی زیستی اشاره کرد و بیان داشت: در این فرآیند در قسمت انتهایی کار بر عکس تمامی تکنولوژی های موجود در بازار، چه تکنولوژی های نرم و چه تکنولوژی های سخت، مرحله ای به نام ایمنی زیستی وجود دارد که طولانی است. یعنی موقعی که محصول را معرفی کردیم ارزیابی های متعددی برای ارزیابی احتمال خطر برای سلامتی انسان و سایر موجودات زنده و تاثیرات محصول بر محیط زیست انجام خواهد شد. سپس این محصول اجازه ورود به بازار را پیدا می کند.
لازم به ذکر است برنامه "گفتوگوی علمی" شنبه تا چهارشنبه شب ساعت 21 از شبکه رادیویی گفتوگو پخش می شود و فایل صوتی آن برای علاقمندان در تارنمای این شبکه موجود است.
|
|