| |
دوره نظری و عملی ژنکلونینگ روز شنبه ششم آبانماه جاری، در پژوهشکده علوم گیاهی دانشگاه فردوسی برگزار شد. در این دوره که بهمدت دوهفته ادامه داشت، دوازده نفر از دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی و محققان علاقهمند، شرکت داشتند.
دکتر فرهاد شکوهیفر، مجری این دوره، در خصوص موضوعات و برنامههای دوره اعلام کرد: در طی دو هفته، دانشپذیران بهطور عملی، آزمایشهای مربوط به کلونینگ توالی یک ژن هدف را انجام خواهند داد. در این دوره، تلاش شد شرکتکنندگان، ابتدا توالی ژن هدف را از پایگاههای اطلاعات، بازیابی کنند و با استفاده از برنامههای تحت شبکه و نرمافزارهای متعدد، تجربیات و اطلاعات لازم را در رابطه با آنالیز توالی ژن و پروتئین آن، کسب نمایند و در ادامه، با استفاده از نرمافزارهای مختلف، مراحل طراحی پرایمر، ساخت توالی هدف و شبیهسازی کلونینگ را انجام دهند.
همچنین، شرکتکنندگان با انجام آزمایشهای مربوط، قطعه توالی مورد نظر را جداسازی میکنند و در مراحل بعد، آن را در وکتور مناسب، کلون کرده و با استفاده از تکنیکهای مولکولی، صحت سازه نوترکیب بهدستآمده را تأیید میکنند.
وی در خصوص ویژگی دوره مذکور اشاره کرد: در این دوره، بهدلیل ارائه همزمان و آمیختگی آنالیزهای بیوانفورماتیک و مراحل آزمایشگاهی، زمینهای را فراهم کردهایم که شرکتکنندگان، توانایی طراحی و انجام یک پروژه کلونینگ را کسب کنند؛ در حالیکه معمولاً آنالیزهای بیوانفورماتیک و آزمایشهای کلونینگ، در دورههای جداگانه ارائه میشود.
از دیگر ویژگیهای این دوره میتوان به انجام تمام مراحل آزمایش توسط خود شرکتکنندگان اشاره کرد بهگونهای که هریک از آنها، به طور مستقیم، در انجام همه واکنشها و محاسبات، شرکت دارد.
عضو هیئت علمی پژوهشکدهعلوم گیاهی در خصوص آزمایشگاه تازهتأسیس در پژوهشکده نیز اظهار کرد: طی دو سال گذشته، با برگزاری جلسهها و پیگیریهای متعدد، تلاش کردیم با مهندسی مجدد و بازطراحی فضاهای مختلف در پژوهشکده، از بخشهای اداری بکاهیم و با متمرکزکردن آنها، فضاهای آزمایشگاهی تازهای را ایجاد کنیم و آنها را تمرکز ببخشیم.
دکتر شکوهیفر افزود: بیشتر شرکتکنندگان در دورة حاضر، دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه فردوسی مشهد بودهاند و این دوره بهصورت فشرده در طی یکهفته بهصورت صبح و بعدازظهر در فاصله زمانی میان دو ترم نیز تکرار خواهد شد.
|
|