| |
از جمله برنامه های جالب توجه اولین روز از چهارمین همایش بیوانفورماتیک ایران که با استقبال شرکت کنندگان روبه رو شد، معرفی نرم افزار تعیین هویت ژنتیکی "NoorGIS" بود که توسط دکتر محمود تولایی و همکارانشان در مرکز تحقیقات ژنتیک انسانی دانشگاه بقیة الله اعظم طراحی و به بهره برداری رسیده است.
هدف اصلی از طراحی این نرم افزار تعیین هویت قربانیان مجهول الهویه به جای مانده از بلایای طبیعی و حوادث غیرمترقبه شهری است و در داخل کشور تا به حال بیشتر برای تعیین هویت پیکر شهدای مجهول الهویه هشت سال جنگ تحمیلی ایران و عراق مورد استفاده قرار گرفته است. علاوه بر این هدف، هزینه بالای استفاده از نرم افزارهای مشابه خارجی و همچنین مشکلات امنیتی ناشی از افشای اطلاعات ژنتیکی افراد داخل کشور برای نهادهای اطلاعاتی بیگانه سبب گردید که متخصصان دانشگاه بقیة الله اعظم در جهت خودکفای کشور در این زمینه اقدام به طراحی نرم افزار "نور" کنند.
بخش اول این جلسه سخنرانی، توضیح اجمالی فرآیند تعیین هویت ژنتیکی بود که شامل مراحل استخراج DNA از نمونه، پردازش اطلاعات به دست آمده از DNA استخراج شده و تهیه پروفایل برای آن و در نهایت مقایسه پروفایل به دست آمده با پروفایل های موجود در پایگاه های داده بود.
اما بخش اصلی سخنرانی به تشریح ویژگی نرم افزار "نور" اختصاص داشت. به گفته نماینده گروه طراحی کننده، نشانگرهای ژنتیکی مورد استفاده در این نرم افزار شامل مجموعه ای از توالی های ماهواره ای با پلی مرفیسم بالا در جمعیت ها و قومیت های مختلف هستند که تعیین ویژگی آنها ساده و ارزان بوده و همچنین از نرخ جهش پایینی برخوردار می باشند.
لازم به ذکر است که هویت شهدای والامقامی همچون سردار حسن تهرانی مقدم از شهدای غدیر، سردار هور شهید علی هاشمی فرمانده قرارگاه نصرت، سردار شهید حاج عبدالحسین برونسی فرمانده تیپ خط شکن جواد الائمه و سرلشکر خلبان شهید عباس دوران با استفاده از نرم افزار "نور" تعیین شده و پیکر پاکشان به دامان خانواده های چشم انتظارشان بازگشته است.
تهیه خبر: امیر حسین منصوری
|
|