پژوهشگر علوم باغبانی طی تحقیقی به یک پروتکل موثر و بهینه جهت انتقال ژن به نخل خرما دست یافت که در نوع خود برای نخستین بار گزارش شده و اطلاعات ارزشمندی جهت تولید گیاهان تراریخته نخل خرما در اختیار قرار می دهد. خرما دارای اهمیت اقتصادی ویژه ای در ایران و سایر نقاط خشک جهان میباشد. برخی از ارقام نخل خرما در نقاط به خصوصی به یکسری شرایط نامطلوب حساسیت نشان دادند؛ لذا جهت مقابله با این چالش، داشتن روش انتقال ژن موثر برای حصول به ارقام جدید با خصوصیات مطلوب تولید خرما مهمترین مساله پیش روی ما می باشد.
دکتر موسی موسوی که این پژوهش را در قالب رساله دکتری تخصصی خود انجام داده است، ضمن بیان این مطلب گفت: برای دستیابی به این هدف، یک پروتوکل موثر و بهینه جهت انتقال ژن به نخل خرما از طریق بمباران ذره ای پایه گذاری شد.
وی در ادامه افزود: کالوس جنین زا و جنین های سوماتیک حاصل شده از مریستم نخل خرما به وسیله سازه های دربرگیرنده ژن گزارشگر uidA تحت کنترل پروموتورهای CaMV 35s یا Act 1 بمباران شدند. اثرات پارامترهای مختلف فیزیکی و بیولوژیکی بر روی بیان این ژن از طریق مقایسه تعداد لکه های آبی ناشی از رنگ آمیزی GUS ارزیابی شدند.
دکتر موسوی در پایان گفت: 3/93 درصد جنینهای بمباران شده، تولید گیاهچه های سالمی کردند. فراوانی تراریختی حاصل شده پس از آنالیز PCR برابر با 18 درصد و پس از رنگ آمیزی GUS 16% بود. دستیابی به این پروتکل بهینه شده در نوع خود برای اولین بار گزارش می شود و می تواند اطلاعات ارزشمندی جهت تولید گیاهان تراریخت نخل خرما در اختیار قرار دهد.
گفتنی است، این پژوهش با راهنمایی دکتر امیر موسوی و دکتر علی اکبر حبشی انجام شد.