یک تیم تحقیقاتی در مرکز تحقیقات سرطان آلمان، هایدلبرگ، نشان داده اند که خالکوبی در قیاس با روش رایج تزریق درون ماهیچه ای، روش موثّرتری برای رساندن واکسن های DNA میباشد.
در این تحقیقات از ژن یک پروتئین پوششی، متعلّق به HPV (از عوامل ویروسی سرطان)، به عنوان واکسن مدل استفاده شد. در قیاس دو روش، روش تزریق درون ماهیچه ای همراه و بدون ادجوانت های مولکولی تکرار شد؛ ادجوانت ها ترکیباتی هستند که همراه واکسن برای تحریک سیستم ایمنی به دادن پاسخ بیشتر بکار میروند.
متد خالکوبی، چه در زمان عدم همراهی ادجوانت ها با واکسن تزریق شده و چه در زمان همراهی، پاسخ هومورال و سلولی بیشتری را نشان میدهد. در عین حال، استفاده از ادجوانت در این متد، تاثیری بر نتیجه آن نمی¬گذارد.
خالکوبی فرآیندی تهاجمی است که با یک سوزن جامد داغ صورت میگیرد و چنان ایجاد زخم و التهاب میکند که برای فعّال کردن سیستم ایمنی کافی است. همچنین، در قیاس با تزریق، سطح بیشتری از پوست را پوشش میدهد و بدین ترتیب واکسن وارد سلولهای بیشتری میشود. احتمالا مجموع این عوامل است که سبب میشود، خالکوبی منجر به پاسخ ایمنی فراگیر در حین ورود واکسن شود.
بهرحال، از آنجا که این روش صدماتی (؛ از جمله درد) را به همراه دارد، قطعا با سلیقه همه افراد سازگار نخواهد بود؛ امّا محقّقین معتقدند که این روش میتوان نقش به سزایی در واکسیناسیون دام و طیور داشته باشد. همچنین، رساندن واکسن DNA از طریق خالکوبی میتوان گامی مهم در مسیر هر چه بیشتر تجاری سازی این تکنیک (واکسن DNA) باشد که بواسطه نتایج ضعیفی که تا کنون داشته، هنوز به موفّقیت چشم گیری در این عرصه (تجاری سازی) دست نیافته است.
منبع خبری: سایت رسمی انتشارات علمی BioMed Central
|