ساخت قلب تپنده در آزمایشگاه (13 ژانویه 2008) محققین دانشگاه مینسوتای ایالات متحده موفق به ساخت قلبی تپنده در آزمایشگاه شده اند.
با بکار بردن قلبهای گرفته شده از موش، بکار بستن تکنیکی تحت عنوان سلول زدایی کامل از اندام بر روی آنها و نهایتا تزریق ترکیبی از سلولهای زنده به این اندامها، دانشمندان مرکز ترمیم قلب و عروق دانشگاه مینسوتا، موفق به تولید بافت فعال قلبی گشته اند.
به گفته دکتر تیلور، مدیر مرکز ترمیم قلب و عروق و محقق اصلی پروژه، ” هدف اولیه از انجام آن، نمو رگ های خونی (یا اندامهای) قابل پیوندی بوده که با استفاده از سلولهای شخص پذیرنده تولید شده اند “. وی در ادامه می افزاید، ” اگرچه پیشرفتهایی در راستای تولید بافت قلبی در آزمایشگاه وجود داشته است، ساخت بستری سه بعدی که بتوان معماری و ظرایف ساختار پیچیده قلب را تقلید کند، همواره یک مسئله باقی مانده است. به نظر میرسد که تکنیک سلول زدایی میتوان یک راه حل این مسئله باشد “.
سلول زدایی فرآیندی است که طی آن تمامی سلولهای یک اندام از آن جدا میشوند؛ طوریکه فقط شبکه خارج سلولی، چهارچوب مابین سلولها، به صورت دست نخورده (intact) باقی بماند. پس از آنکه، سلولها با موفقیت جداسازی شدند، سلولهای در حال تکثیر، به دست آمده از قلب موش های تازه متولد شده، را به آنچه که باقی است تزریق میکنند و اجازه میدهند تا در شرایطی استریل، در آزمایشگاه، رشد کند.
به عقیده دکتر تیلور نتایج بسیار امیدوار کننده است؛ ” چهار روز پس از تزریق سلولهای قلبی به بستر، انقباضات مشاهده شده و هشت روز بعد، قلب شروع به پمپ کردن میکند. به نظر میرسد که سلولها، بواسطه داشتن بسیاری از آن دسته نشانه ها () که آنها را به صورت عادی در ارتباط با قلب میبینیم، میدانند که چگونه مانند یک بافت قلبی عمل کنند! “
محققین امیدوارند که این اکتشاف بتوان به غنای بانکهای پیوند اعضا کمک نماید؛ چراکه تامین اندامهای پیوندی، عموما محدود است و از طرفی، زمانیکه یک قلب پیوند زده میشود، بیمار در تمام طول عمر خود، با مهار (سرکوب) سیستم ایمنی برای جلوگیری از رد پیوند، در اغلب موارد، نارسایی های قلبی عروقی همچون فشار خون بالا، دیابت، نارسایی های کلیوی و غیره، مواجه است. همانطور که عنوان شد، محققین امیدوارند که این تکنیک بتوان به روشی تازه برای تولید اندامهای پیوندی بیانجامد؛ که در آن بواسطه تولید اندام از سلولهای شخص بیمار، شانس پذیرش پیوند توسط فرد بیشتر باشد.
اهمیت موضوع زمانی بیشتر معلوم میگردد که بدانیم، در حدود 5 میلیون نفر از نارسایی های قلبی رنج میبرند، سالانه نزدیک به 500 هزار نفر به این افراد افزوده شده و قریب به 50 هزار نفر از آنها که در انتظار دریافت قلبهای اهدایی (برای پیوند) هستند، جان خود را از دست میدهند؛ و اینها همه در حالی است که این اعداد و ارقام نه در برگیرنده کل جمعیت جهان، بلکه فقط مربوط به ایالات متحده، عنوان یک کشور توسعه یافته و قطب علمی جهان، میباشد.
منبع خبری: سایت رسمی دانشگاه مینسوتا
|